«با ورود غذاهای آماده و کارخانهای به سفره مردم، نقش غذاهای محلی درحال کمرنگ شدن است. درحالیکه غذاهای محلی ایران و تهران جایگاه و ارزش غذایی خاص دارند و باتوجه به طعم و کیفیتشان میتوان آنها را در سطح بینالملل معرفی کرد.»اینها بخشی از درد و دل استاد دانشگاه و داور شناخته شده مسابقههای آشپزی است.
همشهری آنلاین – پروانه بهرامنژاد: شروع روز برای «جلال زواره» یعنی یک روز دیگر با آشپزی. این آشپزی میتواند با آموزش باشد یا داوری، نظارت و… چون زواره، برخی از روزهایش را در دانشگاهها و مدارس با آموزش پخت غذاها به دانشجویان و دانشآموزان رشتههای هتلداری سپری میکند. روزهایی را هم در قالب آشپز به برنامههای تلویزیونی مانند «به خانه برمیگردیم» میرود و گاه داور مسابقههای آشپزی مانند «دستپخت» است. فراغتش هم با تحقیق و مطالعه میگذرد که نتیجهاش تألیف ۲ جلدکتاب در زمینه آشپزی است. اما مهمترین دغدغه این کارشناس آشپزی، ترویج غذای ایرانی، تهرانی و محلی حتی در خارج از کشور است. گفت وگوی ما را با او درباره غذاهای محلی و تهران در ادامه میخوانید.
خواندنیهای بیشتر را اینجا دنبال کنید
-
به نظر شما غذا در میان ایرانیها چه نقشی دارد؟
از گذشته غذا میان ایرانیان جایگاه بالایی داشته است. ایرانیها همیشه پارچهای را به عنوان سفره داشتند که تمام اعضای خانواده اطرافش جمع میشدند. همچنین در این سفره که برایش ارزش زیادی قائل بودند، سلسله مراتبی وجود داشت. به این صورت که بزرگترها در بالا و کوچکترها در پایین سفره مینشستند. علاوه بر سفره، غذای ایرانیها بر ۳ اصل یعنی پاک بودن، سالم بودن و عادلانه بودن تأکید داشت.
-
این اصول بر اساس چه معیاری شکل گرفتند؟
در غذای ایرانی پاک بودن یعنی غذا به دور از مواد غیرعرف نباشد و برای تهیه آن موجودی از بین نرود. سالم بودن یعنی سلامتی افراد در اولویت قرار بگیرد. منظور از عادلانه بودن هم توزیع عادلانه میان افراد نیست، بلکه همراهی با تولیدکنندگان محلی است. به عنوان مثال در تهران عسل را از دماوند و حبوبات را از محلههای دیگر تهیه میکردند تا به تولیدکنندگان محلی توجه شود. با این شیوه درآمدی برای دیگران ایجاد میشد.
-
که این شیوه اکنون اجرا نمیشود.
بله متأسفانه همین طور است؛ چون در جامعه شهری با تهیه غذاهای کارخانهای و شکلگیری غذاهای آماده، توجه به غذاهای محلی کمرنگ شد. مثلاً عسل بهاره دماوند روز به روز در حال از بین رفتن است. چون تولیدکننده محلی رو به از بین رفتن است. یا مانند گذشته کمتر در محلههای قدیمی غذاهای مخصوص خود را میبینیم. در واقع آن فرهنگ ایرانی که غذا باید عادلانه باشد تا تولیدکننده محلی رشد کنند و مردم طعم غذاهای واقعی را حس کنند تا حدودی از بین رفته و شاهد تولید غذاهایی با نگهدارندهها توسط کارخانهها هستیم.

-
باتوجه به تحقیقاتی که انجام دادهاید، رونق غذاهای تهران از چه زمانی بیشتر شد؟
غذاهای تهران از زمان قاجار و فتحعلی شاه بیشتر نمود پیدا کرد و در زمان ناصرالدین شاه قاجار افزایش یافت. در کتاب «کارنامه» هم درباره آشپزی و به ویژه در دوره قاجاریه صحبت شده است. اما در کل تهران پیش از دوره قاجار و تبدیل آن پایتخت با غذاهای محلی شمیرانات، لواسانات، ری، کن و… شناخته میشد.
-
پس از تبدیل تهران به پایتخت چه تغییراتی در غذاهای اینجا رخ داد؟
یکی از تغییرات ورود آشپزهایی از شهرستان و ایجاد بازار کار برای آنها بود. در نتیجه غذاها تجمیع پیدا کرد. به گونهای که دمپختک به یکی از غذاهای محبوب تهرانیها تبدیل شد. همچنین شاهد رونق آشپزیهای کوچه بازاری بودیم. یعنی عدسیپزیها، حلیم پزیها، کبابیها، طباخی و کلهپزیها و… شکل گرفتند که برخی از آنها هنوز از گذشته تا به امروز در پایتخت و به ویژه محدوده بازار فعالند. یا در آن دوران چرخیهای لبو و باقالی فعال شدند. تمام اینها زائیده ورود فرهنگ جدید بود و مردم هم دوست داشتند.
-
بیشترین آشپزخانهها در کدام محدوده تهران دایر بود؟
در کل شهر پراکنده بودند. اما بیشترین آنها در محدوده بازار و محلههایی مانند امیرآباد، پامنار و … بود. چون در فرهنگ ایرانی، غذا اهمیت زیادی داشت و بازاریها به این موضوع توجه داشتند و حتی در این محدودهها عدسی و آشپزیها، چلوپلو پزی، ته چینپزیها و کبابیهای زیادی داشتیم که هنوز در تهران باقی ماندهاند. همچنین در بخشهایی آش و سوپهای گرم، نیمرو، حتی گوشت، نان و پنیر و چای برای مردم در صبحانه سرو میشد.
-
چه غذاهایی در آن دوران بیشتر مورد توجه قرار میگرفت؟
بستگی داشت. خورشتهای قورمه سبزی با لوبیا قرمز و گوشتهای قورمه و قیمه در فرهنگ تهران جایگاه زیادی داشت. مثلا قاجاریه که اصالتشان از ترکها بود، قیمه را جزء غذاهای اصلی خود قرار دادند و با افزایش جایگاه روحانیت قیمه به غذای مناسبتی مانند محرم تبدیل شد. البته در بخشهای جنوبی و محروم آبگوشت و اشکنه جزء غذاهای محبوب بود. چون همه مردم توان خرید برنج را برای تمام وعدههای غذایی نداشتند.
-
برنج از چه زمانی وارد سفره تهرانیها شد؟
تا پیش از ساخت مسیر تهران-شمال و افزایش تعداد خودروها، برنج جزء غذاهای لاکچری به شمار میآمد. به طوریکه در بسیاری از خاطرههای بزرگان و قدیمیها شنیده شده که فقط در اعیاد و مناسبتها یا در نهایت روزهای پنجشنبه و جمعهها برنج میخوردند. اما با ایجاد مسیر تهران شمال، برنج کم کم سر سفره مردم آمد تا جاییکه مرصع پلو و شیرین پلو را تهرانیها با پوست پرتقال و بلدرچین و… میپختند به یکی از غذاهای معروف تهران تبدیل شد. درحالیکه پیش از آن بانوان بیشتر آش، اشکنه و آبگوشت طبخ میکردند.
-
بانوان چه نقشی در آشپزی داشتند؟
در واقع آشپزی یکی از مهمترین ملاکهای همسرگزینی بود و هنر طباخی در تهران زمان ازدواج مورد توجه قرار میگرفت. اتفاقاً در دوره قاجار که سلطه زنان در امور بیشتر از دورههای قبلی و حتی صفویه بود، این ملاک بیشتر اهمیت پیدا کرد.
-
شما کارشناس مسابقه آشپزی دستپخت بودید که در بخشهایی از آن غذاهای محلی مورد توجه قرار گرفت، چه ویژگی خوراکهای ایران و تهران منجر به این موضوع شد؟
غذاهای ایرانی و تهرانی یک منبع کامل از مواد مغذی هستند مثلا از نظر کربوهیدرات کامل بوده و از پروتئینهای گیاهی و گوشت استفاده میکنیم. تنها در غذای ایرانی خشکبارهایی مانند مثل گردو و آلو دیده میشود. همچنین برخلاف کشورهای دیگر که بیشتر با سس غذا را مزهدار میکنند، ما ادویههای کاملی داریم و آب لیمو ترش، رب انار، قره قروت، آب غوره و… چاشنیهای دیگر غذاهایمان را طعم میدهیم. به همین دلیل هم گفته و میگویم که طعم و مزه غذای ایرانی و محلی بسیار متفاوت است. حتی میتوان آنرا به سایر کشورهای دنیا معرفی و صادر کرد. مانند ایتالیا که توانست پیتزای خودش را صادر کند و حتی روستائیان هم این غذا را میشناسند و ما هم باید برای شناساندن غذای ایرانی و تهرانی در خارج از مرزها تلاش کنیم.
- پژوهشگر غذاهای تهران: خوراکها عامل کاریابی و ارتباط مردم بود | طهرونیها چه میخوردند؟ | غذاهای اصیل پایتخت را بشناسید
کد خبر 725953
-
اشتغالزایی برای بانوان فرحزاد با پاکتهای پارچهای | کار در منزل با دورریزها
-
پسماندهای خطرناک ۳۵۰۰مرکز درمانی پایتخت کجا میروند؟ | فعالیت مبهم۷۵۰۰ مرکز تولید زباله عفونی پایتخت | شکایت شهرداری از شرکتهای خصوصی
-
گفتوگو با کارشناس غذا و داور مسابقههای آشپزی: چطور یک خوراکی در پی تصاحب جایگاه اشکنه و آش تهرانیهابود؟ | وقتی آشپزیهای کوچه بازاری رونق گرفت
-
خانه امید آخرخطیها اینجاست | فرصتی برای ترکیدن بغضهای فروخورده | مددجو: اینجا برای ما هتل ۵ستاره است
-
روایتی خواندنی از روزهای جنگ، ازدواج و همهگیری | پرستار عملیات بیتالمقدس در صف اول اردوی جهادی
-
درخواست مشترک عربستان و چین از ایران
-
اجرای حکم محسن شکاری، اولین قدم بود | داد کاسبان ناامنی مردم بالا و بالاتر میرود
-
ببینید| لحظه پیدا شدن پیکر مولوی اهل سنت سیستان و بلوچستان
-
مدارس استان تهران و البرز فردا غیر حضوری است | مهدکودک ها و کودکستان ها تعطیل شدند
-
محاکمه اغتشاشگران با قاطعیت پیگیری میشود
-
اختلاف شدید در فدراسیون فوتبال بر سر کی روش | این ۲ نفر مرد پرتغالی را نگه می دارند!
-
زاکانی: اتفاقات اخیر فراتر از فتنه است
-
ببینید| لحظه پیدا شدن پیکر مولوی اهل سنت سیستان و بلوچستان
-
عکس | واکنش لیونل مسی پس از دریافت گل تساوی در لحظات پایانی
-
گرد و خاک مسی بعد از صعود تاریخی | درگیری با مربی و بازیکن هلند؛ تو یک احمقی!
-
عکس | حضور هوادار آرژانتینی در ورزشگاه با شتر!
-
عکس | اشکهای نیمار ؛ این فوتبال بیرحم
-
در گفتگوی ٧٠ دقیقه ای وزیر خارجه ایران و «جوزف بورل» چه گذشت؟ | ایران اروپا را تهدید کرد؟!
-
احضار شبانه سفیر آلمان به وزارت خارجه | ایران به آلمان هشدار داد
-
آشپزخانهاش مثل برف تمیزه
-
شب عید چه غذایی درست کنیم؟ | طرز تهیه ۱۰ غذای خوشمزه ایرانیها که ویژه شب عید نوروز است | سبزی پلو با ماهی رکورددار سفره ایرانیان
-
طرز تهیه ۵ غذای ترش محلی
-
معروفترین خیابانهای غذای ایران کجاست؟ | رواج پختن عدسی در ایران توسط اصفهانیها | ممنوعیت فعالیت دورهگردان غذا کنار نانواییها در دوران پهلوی
-
از نخود آب تا آبگوشت
-
تصویری زیرخاکی از مغازه برنجفروشی در دوره قاجار | ایرانیها از کی برنجخور شدند؟ | ریشه اصطلاح پلوخوری
-
غذاهای تابستانی طهرونیها | از آبدوغخیار تا اشکنه
-
احیای منوی غذاهای ایران باستان | دانشنامه خوراک ایرانی در راه است
-
آشنایی با غذاهای سنتی استان بوشهر
-
پژوهشگر غذاهای تهران: خوراکها عامل کاریابی و ارتباط مردم بود | طهرونیها چه میخوردند؟ | غذاهای اصیل پایتخت را بشناسید
-
محبوبترین غذای تهرانیها چیست؟
-
قدیمیترین شیوه پخت نان در ایران | وقتی پخت سنگک مخصوص شهریها بود | اشاره هرودوت به نان گندم خوردن کمبوجیه و ایرانیان
-
داستان ۲۰۰ساله ساندویچ از انگلستان تا لالهزار | نان بولکی کره مال با خیارشور و جعفری ۵قرون